Fejlmeld


Hvis din henvendelse kræver svar, kan du forvente at høre fra os på hverdage indenfor 24 timer.

Fejlmeld

Du skal være logget ind...

Få et abonnement i dag og følg alle de nyeste afsnit af Arkæologien rundt

Arkæologien rundt

Opret dig i dag

Opret nu!
Arkæologien rundt

Nydambåden 150 år

"150 året for fundet af Nydambåden fejres på dk4"
Den 17. august 1863 stødte den danske arkæolog Conrad Engelhardt på en masse store stykker træ under en udgravning i Nydam Mose på Sundeved. Det var begyndelsen på noget af et eventyr for Nydambåden, der har haft en mindst lige så omskiftelig tilværelse efter fundet, som før den blev ofret i mosen omkring 340 e.Kr.

Nydambåden er en del af de mange krigsofferfund, der gennem tiderne er gjort ude i Nydam Mose, hvor der er nedlagt mindst 6 ofringer. - Udover Nydambåden blev der fundet endnu et skib (i fyrretræ), der blev udgravet, men alt træet forsvandt. I dag ved arkæologerne, at der ligger et tredje ituslået egetræsskib i mosen. Selvom skibsdelene er spredt ud over et stort område, mener arkæologerne, at det nemt vil kunne samles, den dag det bliver udgravet.

Gennem mindst 750 år var det skik og brug, at en slagen hærs udsyr - bl.a. deres både - blev slået i stykker og ofret til guderne i en mose sammen med alle de slagne eller henrettede soldaternes private ejendele. Vinderne fik således intet materielt udbytte af sejren, men på den anden side blev der ikke vist de besejrede nogen barmhjertighed. I bl.a. Nydam Mose er der op gennem tiderne fundet i tusindvis af genstande fra disse slagne hære, og så sent som i perioden 1989 - 99 og i 2011 er der gravet i Nydam Mose og fundet både genstande samt trædele fra Nydambåden, fyrretræsbåden samt det endnu ikke udgravede egetræsskib. En stor del af disse genstande befinder sig på Nationalmuseet, men de fundne genstande fra udgravningerne i 1863 er udstillet på Gottorp Slot. Det er der en god forklaring på. Som bekendt kom Sønderjylland ind under Tyskland efter nederlaget i 1864, og allerede da var fundene i Nydam Mose en del af konflikten mellem Danmark og Tyskland, for danskerne ville have Nydambåden og de mange genstande, der var blevet fundet under Conrad Engelhardt. Sådan blev det som bekendt ikke.

Siden 1947 har Nydambåden kunnet opleves på Gottorp Slot, men før det var den udstillet på et loft i Flensborg, derefter på et loft i Kiel hvorefter den blev flyttet i sin egen udstillingshal på museet i Kiel. Da en bombe faldt ned i museumsbygningen i 1941, blev båden pakket ind i et stort træstillads og sejlet til en sø ved Möln, hvor den lå på en ponton gemt under bøgetræer. Efter krigen ønskede Danmark atter Nydambåden tilbage. Det blev dog forpurret af englænderne, og det blev endeligt besluttet, at den skulle til Gottorp Slot.

Året for fundet af Nydambåden markeres på Gottorp Slot med en storstilet udstilling, der åbner søndag den 14. april, men allerede fredag den 12. april kl. 22.00 bliver dk4´s oldtidsmagasin "Arkæologien Rundt" helliget Nydambådens historie.

På selve funddagen den 17. august vil 150 års jubilæet blive markeret på den danske side af grænsen. Den dag søsættes en fuldskalakopi af Nydambåden, sådan som den så ud, dengang den blev bygget omkring år 320. Det er et laug af arkæologiinteresserede sønderjyder, der har stået for det store arbejde at genskabe Nydambåden, et arbejde, der blev påbegyndt endeligt i 2008.


Læs mere

Flere afsnit af "Arkæologien rundt"