Fejlmeld


Hvis din henvendelse kræver svar, kan du forvente at høre fra os på hverdage indenfor 24 timer.

Fejlmeld

Du skal være logget ind...

Få et abonnement i dag og følg alle de nyeste afsnit af Arkæologien rundt

Arkæologien rundt

Opret dig i dag

Opret nu!
Arkæologien rundt

Fra Chr. d. 4.s Bryghus til lapidarium

Christian d. 4.´s Bryghus skabes om til lapidarium.

Fra sommeren 2014 kan publikum opleve gamle originale skulpturer fra slotsparker og herregårde på lapidarium i historiske omgivelser.

Hidtil har de originale, slidte skulpturer fra bl.a. Fredensborg Slotspark været deponeret 14 forskellige steder, men nu skal de samles i et såkaldt lapidarium, hvor publikum kan bese dem i storslåede, historiske omgivelser. Det er Christian d. 4.´s Bryghus på Frederiksholm Kanal i København, som Styrelsen for Slotte & Kulturejendomme har valgt til formålet. Lapidariet forventes åbnet i sommeren 2014, om alt går vel.

Inden åbningen skal den historiske bygning gennemrestaureres, og i forbindelse med det, er Københavns Museum i gang med en række undersøgelser. ”Arkæologien Rundt” har været forbi for at få historien om Bryghuset, der i 1616-18 blev opført med udgangspunkt i det allerede eksisterende bastionære anlæg, som Christian d. 4. lod bygge i 1606-08. Det mistede imidlertid sin betydning, hvorefter hjørnebastionens fundament og bygningsværk kunne bruges til bryghuset, der blev forsynet med et uhyre højt tag, hvorunder der er hele seks etager.

Det Bryghus, man ser i dag, er ikke Christian d. 4.´s oprindelige. Det brændte i 1632 og senest i 1767. Efter genopførelsen omkring 1770 overgik bygningen til militære formål og har hørt ind under Tøjhuset. Imidlertid har den historiske bygning med den markante tagkonstruktion stået ubrugt hen nogle år. Kun den oprindelige rytterstatue fra Kongens Nytorv samt en gipsafstøbning af samme statue har været opbevaret her (foto). I løbet af vinteren og foråret 2014 vil en lang række gamle skulpturer blive placeret under de gamle hvælvinger og på første salen. De øvrige fem etager vil blive benyttet til særudstillinger i et vist omfang.

Én af de kunstnere, der vil få den fornemste placering, er billedhuggeren Johannes Wiedewelt. Senest er hans såkaldte Bortførelsesgrupper i Fredensborg Slotsparks Brede Allé blevet genhugget, og de slidte originaler bragt i sikkerhed for vind og vejr. (fotos af én af Bortførelsesgrupperne i genhugning 2013 og i original 1997). Også de store rytterstatuer vil få en plads i lapidariet. ”Nu kan man få mulighed for at studere Lamoureuxs oprindelige rytterstatue på Kgs. Nytorv (fra 1688), som den så ud, da den blev taget ned i slutningen af 1940´erne og sammenligne den med den gipsafstøbning, som professor Utzon – Frank fik lavet, og som den nuværende statue er støbt efter”, fortæller arkitekt Mette Marciniak fra Styrelsen for Slotte & Kulturejendomme til dk4´s Frantz Howitz. ”Samtidig kan man sammenligne de to statuer med en gipsafstøbning af Salys rytterstatue på Amalienborg Slotsplads, som også bliver udstillet. Det bliver helt vildt”.

I ”Arkæologien Rundt. Fra Chr. d. 4.’ Bryghus til lapidarium” er der ikke blot besøg i Bryghuset, men også i Fredensborg Slotspark, hvor Mette Marciniak fortæller om Bortførelsesgrupperne og om det spændende arkæologiske arbejde, der er grundlaget for genskabelsen af den store Ballonpark. I sig selv en overraskende og spændende historie, der kan opleves på dk4.


Læs mere

Flere afsnit af "Arkæologien rundt"